Wat is factoring?

Voor- en nadelen op een rij

Wat is factoring en hoe kun je daar gebruik van maken? We zetten een paar mogelijkheden voor je op een rij, net als de voor- en nadelen. Dankzij factoring heb je snel geld van jouw facturen op je rekening. Andersom dien je aan een paar belangrijke voorwaarden te voldoen, met het oog op de klanten waarvoor je hier gebruik van maakt.

Factoring helpt je meer werkkapitaal vrij te maken, omdat je facturen die je aan klanten stuurt meteen betaald kunt krijgen. Het is dus een vorm van voorfinanciering. Je kunt het geld gebruiken om nieuwe investeringen te doen of de lopende kosten te betalen. Betaal medewerkers hun (wekelijkse) salarissen uit of investeer in een nieuwe machine, waarmee je als bedrijf belangrijke stappen kunt zetten.

Voordelen factoring

Snel geld op jouw rekening

De belangrijkste voordelen van factoring? Je hebt het geld van facturen die je verstuurt snel op jouw rekening. Afhankelijk van het bedrijf dat je kiest zal dat 24 tot 48 uur duren, veel sneller dan de gemiddelde betalingstermijn van klanten.

Dankzij fast factoring kun jij het geld investeren of uitgeven op de manier die je wilt, daar zijn geen voorwaarden aan verbonden. Bovendien kun je het complete debiteurenbeheer uit handen geven. Het factoring bedrijf zorgt voor de betaling door de klant, in dit geval aan het bedrijf dat jou de factoring aanbiedt.

Nadelen factoring

Tegenover de voordelen van factoring staan ook een paar nadelen, vanwege de voorwaarden waar je aan moet voldoen. Je dient klanten op voorhand aan te dragen, zodat het factoring bedrijf die kan onderzoeken. Het bedrijf kijkt bijvoorbeeld naar de kredietwaardigheid, om jou het bedrag sneller uit te kunnen betalen.

Het is belangrijk om de factoring betekenis goed te kennen, zowel vanwege de voorwaarden voor klanten als de kosten die je maakt. Laat je duidelijk uitleggen welk percentage jij uitbetaald krijgt en wat er gebeurt als de klant uiteindelijk te laat of helemaal niet betaalt aan het factoring bedrijf.

Wat kost factoring?

Factoring kan een mooie oplossing zijn maar de vraag is natuurlijk wat het precies kost om je facturen snel betaald zien te krijgen. We merkten al op dat je ongeveer rekening moet houden met dat je 95% van het factuurbedrag krijgt uitgekeerd. Die 5% die overblijft bestaat uit een fee en een stukje rente. Hoe hoog het bedrag precies is hangt af van je omzet en algemene financiële gezondheid van je bedrijf.

Reverse factoring

Kom jij niet in aanmerking voor factoring? Dan is er ook nog de optie om te kiezen voor reverse factoring. Bij reverse factoring betalen jouw klanten niet aan jou maar direct aan de factor partij. Daarnaast is deze vorm alleen van toepassing op facturen die al door de klant (debiteur) zijn goedgekeurd. Hierbij wordt er dan ook gekeken naar de financiële gezondheid van jouw debiteuren. Niet iedere debiteur zal hiervoor openstaan.

Factoring: geschikt voor jouw bedrijf?

Benieuwd naar de verschillen tussen factoring en een zakelijk krediet voor jou als ZZP-er of MKB-ondernemer? We leggen je de verschillen graag uit. Ontdek de voordelen van factoring, net als die van een zakelijk krediet waar je gebruik van kunt maken.

Een zakelijke lening
als ZZP-er of MKB-organisatie?

Wij verstrekken leningen aan bedrijven met
minimaal €50.000 omzet per jaar die minimaal 12
maanden staan ingeschreven bij de Kamer van
Koophandel. Vraag online jouw lening aan, dan
gaan wij er voor je mee aan de slag.