Factoring vergelijken

Het vergelijken van verschillende factoringmaatschappijen is erg belangrijk voordat je een keuze maakt voor een samenwerking. Maar tegelijk kan het ook best lastig zijn. Elke factoringmaatschappij geeft namelijk haar eigen invulling aan bepaalde begrippen. En naar welke onderdelen moet je kijken om de beste keuze te maken voor jouw onderneming? Om het je makkelijker te maken lichten we de belangrijkste onderdelen van factoring aan je toe en krijg je direct een overzicht met een vergelijking van de meest gekozen factoringmaatschappijen. Zo kun jij de beste keuze maken voor jouw onderneming.

Wat is factoring?

Factoring is een alternatieve financieringsvorm, waarmee je door directe uitbetaling van facturen, je cashflow verbetert. Op de betalingstermijnen die je opdrachtgevers hanteren hoef je niet meer te wachten, waardoor er direct beschikking over geld waar je hard voor hebt gewerkt. Dit geld kan meteen weer geïnvesteerd worden of gebruikt worden om gewoonweg te leven.

Factoring bestaat uit drie onderdelen:

  • Financiering
    Naast of in plaats van bijvoorbeeld een banklening of crowdfunding, kunt u kiezen voor factoring als financieringsvorm. De factormaatschappij verschaft u een financiële buffer. Hierdoor krijgt u direct weer werkkapitaal en kunt u sneller investeren om uw bedrijfsvoering uit te breiden of op gang te houden.

  • Debiteurenbeheer
    Het tweede component van factoring is de uitbesteding van uw debiteurenbeheer. U kunt uw volledige debiteurenbeheer uitbesteden aan de factormaatschappij of slechts één of meerdere debiteuren (klantdossiers).

  • Afdekking kredietrisico
    Een factormaatschappij kan ook het risico dat een debiteur niet betaalt volledig overnemen. U hoeft dan geen eigen kredietverzekering af te sluiten.

Twee soorten factoring

Factoring is goed te verdelen in twee varianten:

Traditionele factoring

Bij traditionele factoring krijgt u een krediet op basis van een percentage van uw totale uitstaande debiteurenportefeuille (aantal klanten + omvang facturen). De meeste traditionele factormaatschappijen vragen als tegenprestatie een vast bedrag per jaar of een klein percentage van uw omzet (tussen de 0,1 en 1 procent). Traditionele factoring is met name geschikt voor het midden- en grootbedrijf.

American factoring

Bij American factoring krijgt u geen vast krediet, maar kunt u losse facturen indienen. Binnen 48 uur wordt het volledige ingediende factuurbedrag uitbetaald, minus de afgesproken kosten voor factoring. De factormaatschappij vraagt meestal tussen de 3 en 6 procent van het factuurbedrag en neemt in ruil daarvoor de invorderingsprocedure en bijbehorend risico op zich. Deze manier van factoring is vaker geschikt voor het mkb. 

Vergelijk aanbieders van factoring

Factoring is een modern alternatief voor een zakelijke lening bij de bank. Verkoop je facturen en laat ze direct uitbetalen, zodat je bedrijf kan groeien.

Hieronder vind je de belangrijkste aanbieders in Nederland.

Via het onlineplatform debiteurenbeurs.nl verschaf je jezelf werkkapitaal door een of meer van je facturen te verkopen aan de crowd. Debiteurenbeurs.nl is geen traditioneel factoringbedrijf maar een marktplaats. Dit betekent dat beleggers kunnen bieden op elke factuur die je uploadt.

Overzicht eigenschappen

- Minimumbedrag factuur: €2.000
- Eén factuur insturen mogelijk: ja
- Volledig debiteurenbeheer mogelijk: nee
- Risico op wanbetaling gedekt: nee
- Doorlopend krediet mogelijk: nee
- Minimumomzet: geen minimum

Ervaringen:

Overzicht eigenschappen

Ervaringen:
- Minimumbedrag factuur: €2.000
- Eén factuur insturen mogelijk: ja
- Volledig debiteurenbeheer mogelijk: nee
- Risico op wanbetaling gedekt: nee
- Doorlopend krediet mogelijk: nee
- Minimumomzet: geen minimum

Financierwijzer is opgericht met als doel om ondernemers tegen de beste voorwaarden aan een zakelijke lening te helpen. 

VOLG ONS